viernes, 5 de noviembre de 2010

Entrevista al cantant Gerard Quintana


Jordi: Conversem amb en Gerard Quintana sobre el final de gira del disc 'De terrat en terrat', i aprofitem per demanar-li que en faci balanç després dels més de quaranta concerts. Gerard, estem en el moment de mirar enrera o endavant?

Gerard: M'és més difícil mirar enrera que no pas mirar endavant. Sempre estem projectant-nos cap al futur i no és fàcil reescriure el passat deixant de banda el que ara ja sabem i no sabíem en el moment passat. Sempre que tiro endavant un nou treball hi poso els sis sentits i miro d'incorporar tota la ingenuïtat del que mira cap a una direcció sense que ho hagués fet abans. 'De terrat en terrat' és una raresa en la meva trajectòria. Per primera vegada abandono la primera persona i cedeixo les directrius del treball a elements externs, en aquest cas 'la ciutat', la protagonista del disc. Ella és la que tria els estils, la que marca els ambients i les temàtiques. Això hi ha gent que ho ha entès, i d'altres que no han volgut seguir el joc. Les radiofòrmules, per exemple, han obviat la seva atenció al desencasellament que suposava aquest treball. Més aviat s'ha mogut en el boca a boca. N'estic satisfet.

Jordi: En el concert dins del Programa Grec 2010 a la plaça del Rei, el passat 15 de juliol, als músics habituals que acompanyen el Gerard (Xavi Lloses, Francesc Bertran, …) s’hi van afegir com a artistes convidats Els Amics de les Arts, Shuarma, Gertrudis y Yacine Belahcene. Com va aparèixer la idea d’aquestes col·laboracions i com vas escollir els artistes convidats?

Gerard: Ja havia actuat a Barcelona presentant el disc a l'Auditori, i em semblava que era una bona manera de tornar a tancar a la mateixa ciutat que el va inspirar i, concretament, als carrers que el varen veure nèixer, reunir a un grup d'amics de l'ofici relacionats amb la ciutat de Barcelona i amb els que tinc una bona afinitat. Amb el Shuarma tinc una bona relació des dels temps que ell cantava amb 'Los Elefantes', també amb la seva companya, la Susu, que aquest any m'ha acompanyat en el directe des del mes de maig que la Judith Farrés va haver de deixar-ho degut al seu avençat estat de gestació. Als 'Amics de les Arts' els vaig conèixer amb motiu del seu anterior treball, 'Castafiore Cabaret'. Després d'escoltar el disc em vaig posar en contacte amb ells via mail per felicitar-los. Després ha vingut aquest exitós 'Bed and Breakfeast' i ha crescut l'afinitat. Amb el Yacine fa temps que fem coses fins i tot a part de la música, per exemple, en xerrades literàries en diferents espais de Catalunya i fòrums per impulsar el sector de la música. També hem col·laborat en diferents projectes musicals, com 'Detotarrel'. Els Gertrudis són bona gent a més de bons musics. Des que fa uns anys vàrem coincidir en la gravació d'un programa de cap d'any a un plató de televisió vàrem fer bons lligams. A finals de maig passat vàrem coincidir en un festival cultural al sud de l'India. Tenia ganes que fossin també a la Plaça del Rei.

Jordi: En aquest concert, Gertrudis et va acompanyar a les cançons 'Laberint de Carrerons' i 'Marina', Shuarma a les cançons 'Al cel' i 'Por', Yacine Belahcene a la cançó 'Gàbia d'estrelles', i Els Amics de les Arts a la cançó 'La Crosta'. Què creus que han aportat ells a aquestes cançons?

Gerard: Els Gertudis han aportat el seu ofici a 'Laberint' i 'Marina', una rumbeta i una mena de reggaeton. El Yacine ha aportat juntament amb el Yannis al llaüt, una injecció de mediterraneitat en el seu sentit més ampli. Shuarma ha sumat la seva elegància i el seu saber fer després de molts anys d'experiència. I els 'Amics' han aportat el seu segell, la seva manera de fer, que és una manera de sumar moltes influències de la nostra cultura musical popular des de 'La Trinca' a 'Sisa', passant pels 'Gossos', 'Els Pets', o el folk-pop anglosaxó de nova fornada.

Jordi: El passat 16 d'octubre, vas fer un concert molt emotiu a Bescanó que era el comiat de la gira del disc 'De terrat en terrat' a les comarques gironines. A aquest concert el seguiran altres: Tortosa, Tarragona, Lleida, l'Hospitalet i Eivissa on es tancarà la Gira el 5 de desembre. Quines emocions estàs sentint en aquest final de gira?

Gerard: La veritat és que estic sentint sensacions semblants a les que vaig tenir a la darrera gira dels Sopa l'any 91. Sensacions de final d'etapa. Aquest ha estat un disc de ruptura i aquesta ruptura m'ha de portar a una nova fase de treball.

Jordi: Un cop acabada la Gira al desembre, de cara al nou any t'aplicaràs la frase d' 'any nou, vida nova'? Quins projectes t'engresquen?

Gerard: Estic en diversos projectes, alguns dels quals tenen a veure amb el món dels mitjans de comunicació. Encara és aviat per parlar-ne. De moment estic col·laborant els dissabtes a dos quarts d'onze del matí al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, amb un espai anomenat 'Lliçons desordenades' en el que la música és protagonista i cada setmana presentem un tema juntament amb el Bernat Dedéu. Ell des de l'òptica de la música 'clàssica' i jo des de la visió de la música 'popular' i 'moderna'. A més d'altres projectes relacionats amb el món de la comunicació i molt lligats a la música, seguiré treballant amb les meves cançons i en algun projecte especial per aquest proper 2011. Us mantindré informats a través de la web: http://www.gerardquintana.cat/

Jordi: Moltes gràcies, Gerard, per concedir-nos aquesta entrevista!

Gerard: Gràcies a vosaltres!!!

1 comentario:

  1. Podeu veure l'entrevista a:

    http://www.decibel.cat/entrevistes/entrevistes.php?accio=entrevista&id=1107

    ResponderEliminar