jueves, 20 de mayo de 2010

Entrevista al grup ix!


Entrevista al grup Ix!

Jordi: Vam coincidir amb els Ix! al seu concert a la sala Razzmatazz el passat dia 24 d’abril, coincidint amb el quart aniversari del Club TRESC. Allí conversem amb l'Eduard Gonzàlez, bateria i compositor de bona part de les cançons del grup.El grup es va formar a la primavera del 2007, quan us vau ajuntar els sis components i vau enregistrar una maqueta anomenada ix!.Quin va ser el nucli d’unió entre vosaltres i d’on va sortir el nom d’ix! ?

Ix!: El grup es va formar a partir d'unes cançons que ja estaven acabades i a partir d'aquí va començar tot a rodar: un concurs, els assajos i els directes. El nom va ser una necessitat urgent, es tracta d'una expressió de sorpresa que es fa servir a Cadaqués.

Jordi: 9 mesos més tard, com si es tractés d’un embaràs, us vau tancar a l’estudi per enregistrar el vostre primer àlbum 'autòmat infinit'. Per arribar a aquest punt vau realitzar molts concerts i promoció a molts diferents mitjans. En aquest moment crèieu que el vostre missatge arribaria i agradaria al públic tant com ha arribat?

Ix!: La veritat és que no ens ho vam plantejar tot això, nosaltres només volíem fer el millor primer àlbum possible i el resultat va ser molt bo. El fet de fer aquests concerts i entrevistes ens va preparar per al que vindria després.

Jordi: Del vostre primer àlbum, 'autòmat infinit', destaca, entre d’altres, la cançó 'Ràdio' que va sonar molt a les emissores i, per exemple, va ser la sintonia de l’estiu del Matí a Catalunya Ràdio presentat per Pere Mas. Com és que 'Ràdio' va agradar tant a les 'ràdios'?

Ix: Ens va agafar per sorpresa! Sí que és cert que 'Ràdio' és una cançó que entra a la primera. Musicalment és molt directa, té una melodia que ràpidament s’enganxa i una base clara i contundent, suposo que és per això que agrada tant.

Jordi: El disc va ser rebut amb molt bones crítiques i n’heu fet 75 presentacions en directe. Les cròniques dels concerts també són molt positives, destacant la vostra energia a l’escenari. Us considereu un grup més d’estudi o de directe?

Ix: Sens dubte, a l’escenari és on ens sentim més còmodes, la sensació del moment i tenir la gent al davant sempre és més fàcil per transmetre. A l’estudi és diferent, és més fred, però alhora et dóna la possibilitat d'arribar on tu vols amb les cançons, gràcies al temps i la tecnologia.

Jordi: Vau rebre l’encàrrec de fer la banda sonora íntegra de la pel·lícula 'Estació de L’Oblit' produïda Canónigo Films i TV3. Com us vau plantejar aquest projecte i quin tipus de música vau considerar el més adient per a la banda sonora?

Ix: Teníem clar que era un encàrrec i ho vam aprofitar per fer coses diferents d’ix! Tot i estar lligats a fer música que acompanyés unes imatges, vam poder experimentar amb sons i uns tipus d'arranjaments diferents als que fem servir habitualment. Ha estat una experiència molt enriquidora!

Jordi: L’estiu del 2009 comenceu a encarrilar el vostre segon àlbum 'L’ingenu és lliure', i decidiu promocionar-lo a través del vostre propi segell discogràfic, al qual anomeneu 'Gat records'. D’on vau treure el nom pel segell?, guardeu molt bons records d’un gat o us agraden els discos en forma de gat?

Ix: No, simplement vam fer una llista amb noms i vam agafar aquest perquè ens agradava, era curt i fàcil!

Jordi: Per treure el disc vau optar per una forma original de financiació, oferint als vostres seguidors la possibilitat de comprar el disc per internet abans de gravar-lo, amb el compromís de que els hi enviarieu a casa un cop finalitzat. Com va sorgir l’idea i quina acollida vau tenir entre els vostres seguidors?

Ix: No és una idea original nostra, això ja es feia a altres països. Nosaltres, crec, només som dels primers de fer-ho aquí i la veritat és que ha estat tot un èxit, ja que vam vendre els discos que necessitàvem i, a més, ens ha servit per fer molta promoció.

Jordi: Al tenir una discogràfica pròpia us podeu considerar un grup lliure, per tant, d’acord amb el títol del vostre segon disc, sou ingenus? Si deixem de ser ingenus perdem la llibertat?

Ix: No sé si això últim és cert. El que sí que ho és, és que ara mateix tenim tota la llibertat per fer tot el que vulguem, musicalment i també en la manera que venem el grup, i això és molt gratificant en els temps que corren per a la indústria musical.

Jordi: Què podem trobar de diferent en aquest segon disc 'L’ingenu és lliure' respecte del primer 'autòmat infinit'?

Ix: Bàsicament un grup i unes cançons més madures, més treballades i més rodades. Amb 'Autòmat Infinit' tot va ser molt ràpid, en canvi amb el segon hem tingut temps de preparar-lo bé, de tocar les cançons i de triar. Pel que fa a la música, hem anat un pas més enllà, hem anat més cap als extrems, els temes electrònics encara ho són més i els 'canyeros' són més directes... crec que és l'evolució natural del primer.

Jordi: El primer senzill la cançó 'No estiguis trista' ha agradat molt, en què o en qui està inspirada aquesta cançó?

Ix: Hem pensat en un cas concret, però creiem que, malhauradament, el maltractament psicològic és molt comú. És una cançó molt maca i molt positiva i té un missatge molt clar, per això és fàcil que arribi.

Jordi: A la cançó 'Contra sentit' compteu amb la col·laboració de Josep Puntí, com va sorgir la col·laboració?

Ix: Vam conèixer-lo en un bar abans d’un concert. El vam convidar a venir i ho va fer. Va sortir encantat amb nosaltres i des d’aleshores hem anat coincidint amb ell en d’altres concerts que hem fet junts. Li vam proposar fer aquesta col·laboració i va acceptar. I nosaltres feliços! Perquè som fans d’ell i estem molt contents de com ha quedat. A més, la seva versió, al final del disc, és màgica!

Jordi: Per presentar el disc teniu previstos un munt de concerts, i en destaquen una colla més enllà de les terres de parla catalana, com per exemple a Saragossa, Madrid, Valladolid, Santiago de Compostela, Villagarcia de Arousa i Bueu. Creieu que la vostra música pot arribar a tot arreu sense barreres idiomàtiques?

Ix: De fet, amb el primer ja vam estar fora de Catalunya i a Radio 3 ens punxen molt sovint. És un disbarat filtrar les preferències musicals per raons de nacionalitat o llengua.

Jordi: Com podem estar al dia de les vostres novetats i agenda de concerts?

Ix: A través del nostre web, www.gatrecords.com, i myspace, www.myspace/ixcadaques, des d’on estareu informats de tot el que passa al voltant d’ix!
Jordi: Moltes gràcies Ix! i no perdeu la llibertat

1 comentario:

  1. Podeu veure l'entrevista a:

    http://www.decibel.cat/entrevistes/entrevistes.php?accio=entrevista&id=1096

    ResponderEliminar