miércoles, 1 de diciembre de 2010

Entrevista a Josep ThióEntrevista a Josep Thió

Jordi: Coincidim amb el conegut compositor i guitarrista Josep Thió al concert que ofereix a Sant Hilari Sacalm el 16 d’octubre. La figura d’en Josep va inexorablement lligada a Sopa de Cabra (1989-2001), i el seu paper com a compositor de molts temes que han marcat una època a Catalunya, com 'L’Empordà', 'Si et quedes amb mi', 'El far del sud' o 'Camins'. Així que aprofitem per preguntar-li si l’ombra de Sopa de Cabra és molt allargada?

Josep: Si hagués de comparar-ho amb alguna cosa seria amb els fills d’algú conegut. M’explico, ets fill d’algú conegut i tens un passat que és més gran que tu i et precedeix. És així, i no ho canviaria pas per res.

Jordi: Com a reconegut compositor que ets, aprofitem per preguntar-te si, en el teu cas, la inspiració apareix o es treballa?

Josep: En aquest cas coincideixo amb Picasso amb allò que deia: 'millor que si t’agafa la inspiració, t’agafi treballant'. Si treballes moltes hores pot sortir alguna cosa de qualitat, en canvi si no treballes és difícil. També és cert, per altra banda, que quan portes temps sense treballar i t’hi poses, poden sortir coses per sobre la mitja.

Jordi: Després de la disolució de Sopa, la teva carrera en solitari ens ha donat, fins a l’actualitat, tres discos: 'Avui és demà' (2004), '5.000 nits' (2006) i 'Els teus cels' (2008). En aquest darrer disc hi ha l’enregistrament en directe del concert a l’Auditori de Barcelona dins el Festival BarnaSants d’aquell mateix any. Normalment els músics davant un enregistrament en directe diuen que és perquè s’acaba una etapa o per constatar el bon moment actual, en quin cas ens trobàvem al 2008 quan vas treure 'Els teus cels'?

Josep: Tenia clar que volia enregistrar aquell concert del Festival BarnaSants. Un concert sempre és un punt de vista diferent i complementa la visió per conèixer l’artista. Per altra banda, em semblaven poca cosa les cançons en directe dels altres discos anteriors, i per això i com que no sabia quan tornaria a gravar, vaig aprofitar per afegir-hi algunes cançons noves, entre elles 'Els teus cels' que dóna nom al disc.

Jordi: Després de dos anys de la publicació d’'Els teus cels' quina valoració fas de l’acollida per part del públic i quins projectes t’engresquen de cara al futur?

Josep: Tinc clar que són discos que les emisores van radiant. En els últims tres anys he prioritzat els estudis, i si bé vaig fent concerts és sense una gira en sí. Quan acabi la carrera veurem, però de moment m’ha anat bé fer aquesta aturada després de 25 anys ininterrumpits.

Jordi: Des del fenomen 'Manel' hi ha hagut l’aparició a primera fila d’un grapat de grups que cantant en català han arribat al públic. Vist amb perspectiva, podríem dir que aquests grups ho han tingut més fácil gràcies al treball que vau fer vosaltres i tots els grups de la vostra fornada?, o creus que la situació d’aleshores i ara és semblant?

Josep: Més fàcil no ho crec pas, ara amb la crisi també hi ha moltes dificultats. El que sí penso és que hi ha un alt nivell de qualitat musical, ja que si bé la nostra generació potser la podríem titllar més d’amateur, aquesta nova generació actual ha decidit que es vol dedicar a la música i s’ha format per aconseguir-ho.

Jordi: Ja que parlem d’aquests nous grups, quins creus que estan fent més bona feina?

Josep: Els debuts de Manel i Mazoni va ser impressionant, els Amics de les Arts els conec menys però també em sembla molt interessant. També m’interessen Pepet i Marieta i ix!.

Jordi: En que ha influït l’arribada d’internet i les noves tecnologies al panorama de la música feta a Catalunya? I quin canvis creus que queden per venir?

Josep: La tècnica estudi-gravació s’ha tornat més flexible, abans al gravar en cinta era més rígid i alhora més real, això ha provocat que gravar sigui més còmode i es pugui fer amb menys mitjans.

Jordi: Com podem estar al dia de les teves novetats i concerts?

Josep: A través de la pàgina web www.josepthio.com i del grup del Facebook 'Amics de Josep Thió' podreu estar al dia dels propers concerts i novetats.

Jordi: Moltes gràcies per concedir-nos aquesta entrevista!

3 comentarios:

  1. Podeu veure l'entrevista a:

    http://www.decibel.cat/entrevistes/entrevistes.php?accio=entrevista&id=1109

    ResponderEliminar
  2. Ho, si be, parlant d'això he trobat un movie-maker de l'Empordà que esta força be, però lo curiós d'aixo es que l'han fet en un institut, espero que us agradi.
    http://www.youtube.com/watch?v=AZRKKb3pJUE

    ResponderEliminar