jueves, 20 de octubre de 2011

Entrevista al grup Crator

Jordi – Coincidim amb el grup Crator al concert de presentació del seu nou disc “Males llengües” a la sala Luz de Gas de Barcelona. Parlem breument amb en Víctor Zaragoza, Jordi Miró, Andreu Bertomeu, Joan Forés i Quique Bonet, i el primer que els hi preguntem és de qui parla malament aquest disc ja que es titula “Males llengües”? D’on ve el títol?

Crator – Posar-li títol a un disc no és una tasca fàcil ja que ha de transmetre la idea general de tots els temes que conté. Però creiem que el missatge, el general dels temes, és que un ha de lluitar per a aconseguir el que desitja, sense que la seva trajectòria es pugui veure afectada pel que puguin pensar els altres.


Jordi – El vostre primer senzill és “Baobab” http://youtu.be/HW1h40coRKE ; què té l’ombra d’un baobab que no tingui la d’un pi o un taronger? La lletra crida a oblidar, en què està inspirada aquesta cançó?


Crator – Un baobab és un arbre que creix majoritàriament a l'Àfrica, i també apareix al llibre “El petit príncep”. La cançó esta inspirada en el llibre i comparteix el seu missatge. Parla del fet que sovint quant ens fem grans deixem de banda les petites coses i els petits detalls que de debò omplen les nostres vides. Al videoclip hem intentat seguir l'estètica de la història que relata el llibre i cada membre del grup interpreta un personatge dels que apareixen a la història: el pilot, el borratxo, el rei, el fanaler i l'home que compta estrelles.


Jordi – El disc ha estat gravat als estudis d’en Pep Sala, que al mateix temps l’ha produït i editat amb la seva discogràfica l’Indi Music. Com vau conèixer en Pep i com va sorgir la col·laboració?


Crator – En Pep, a part de ser un gran músic també és un gran amant de la gastronomia, i resulta que durant el 2010 va estar gravant un documental sobre la gastronomia de les Terres de l'Ebre. El nostre guitarra, en Quique va coincidir amb ell pel tema del documental i va aprofitar per donar-li un EP/maqueta que havíem autoeditat feia poc. Li va agradar el que fèiem i es va presentar al nostre local d'assaig, i després d'un temps de conèixer-nos i de veure el que fèiem ens va proposar signar un contracte discogràfic amb L'Indi Music.


Jordi – Com a recopilatori de les experiències de la gravació ha quedat la cançó “5 graus”, inspirada en l’enregistrament durant gener i febrer 2011 del disc. Què ens podeu dir de l’hivern gironí?


Crator – En una època on cada cop s'inverteix menys en gravar discs i la tendència és gravar-s'ho un mateix a casa, fa que cada cop la qualitat tècnica dels discs sigui menor. Per tant, ens considerem uns afortunats per haver tingut l'oportunitat de gravar un disc en un estudi professional sense límit de temps. El fet d'haver estat tots els components durant 2 mesos, les 24 hores del dia junts ha aportat una energia i una calidesa al disc gairebé tangible quan s'escolta. A més ens vam poder permetre acabar de composar temes a l'estudi, com ara “5 graus”, que narra la nostra experiència durant el que va durar l'enregistrament de l'àlbum. El nom de la cançó juga a dues bandes: per una banda està la temperatura mitjana que solia fer a Santa Eulàlia de Riuprimer i per l'altra els 5 components que conformen el grup i que tenen un paper fonamental en el funcionament de la banda.

Jordi – I la cançó “Serem” diu “Seràs això i allò… serem la fi del món”. Creieu en la fi del món? A part d’escoltar el vostre disc, què ens aconselleu que no deixem de fer abans de la fi del món?


Crator – La cançó “serem” parla del potencial que tenim les persones per a fer les coses. Es poden arribar a fer coses molt grans, i el problema d'això és que poden ser tan coses bones com dolentes i l'única cosa que les separa és la intencionalitat que pugui haver-hi al darrere. Una de les coses que hauríem de fer és una cura d'humilitat, si no volem que el món s'acabi per un excés d'egoïsme...


Jordi – Ens crida l’atenció la cançó “El problema” que diu “Tu ets el problema”, en qui/què està inspirada aquesta cançó? En el desencís general de la societat actual?


Crator – Una vegada vaig tenir un professor que ens va dir: “Hi ha dos tipus de persones: els qui fan girar el món i els qui veuen com el món gira”. Crec que és una gran frase i que ens dóna molt que pensar. La solució a moltes coses comença per fer petits detalls que fan girar el món.

Jordi – Al 2010 vau ser finalistes del Festival Emergenza i, en una vibrant actuació a la sala Razzmatazz, vau aconseguir una meritòria segona posició. Quins objectius us marqueu ara amb el disc al mercat?


Crator – Quan el Víctor (bateria) ens va dir que ens havia inscrit en un concurs nomenat a nivell nacional, la resta del grup vam creure que era una pèrdua de temps. Les fases eliminatòries se celebraven a Barcelona a 200 km d'on som nosaltres i a més les primeres fases anaven per votació del públic. Sincerament crèiem que no teníem res a fer. Però, per a sorpresa nostra, vam passar les fases de la sala Mephisto, Razzmatazz 3 i Razzmatazz 2 en 2na, 1ra i 2na posició, gràcies al recolzament del públic. Vam arribar a la final que es va cel·lebrar a la prestigiosa sala Razzmatazz 1, on un jurat internacional ens va elegir subcampions tot i cantar en català. Creiem que és una gran meta ja que es van presentar més de 300 bandes de tot el país. Ara amb el nostre disc a les mans el nostre objectiu és arribar al màxim nombre de persones possible ja que creiem que és un producte de molta qualitat.

Jordi – Veiem que ho aconseguiu ja que teniu una agenda frenètica de concerts, molts d’ells a la vostra zona natural de les Terres de l’Ebre, però destaquen concerts com el que vau fer a Toulouse, el que fareu properament a Prada de Conflent o al setembre a Menorca, quin és el secret per fer arribar la vostra música cada cop més lluny?


Crator – El secret de tot el que fem és la unió que hi ha entre nosaltres com a grup. Som una colla d'amics als quals ens fascina la música i el que fem. Però aquest fet no treu que hem de treballar molt per a aconseguir els nostres objectius. Dediquem moltes hores a preparar els concerts, ens mirem els temes amb lupa i intentem fer les coses amb molta professionalitat. I a davant de tot això està la gent del públic que poc a poc van formant part d'aquest projecte que també es fan seu.


Jordi – La cançó “Una oportunitat” parla de lluitar fins al final, fent un símil al llançament del vostre disc ens fa preguntar-vos si creieu que esteu tenint l’oportunitat que us mereixeu dins el món de la música feta a casa nostra? Diríeu que els mitjans us l’estan concedint?


Crator – No hem d'oblidar que el disc “Males llengües” és el nostre primer disc d'estudi i que el vam treure fa 4 mesos. El tema de la repercussió mediàtica és un procés bastant lent a més a més de que les oportunitats s'han de buscar ja que rares vegades et troben a tu. Tot i això no ens podem queixar. El nostre single està sonant tots els dies per la ràdio i el videoclip el retransmeten diàriament per la televisió, i a internet ha tingut més de 6000 visites en 2 mesos. També hem tingut l'oportunitat de fer promoció i ser entrevistats a la majoria de les emissores de ràdio més importants de Catalunya, a més d'ocupar planes de la premsa. Així que valorem positivament la rebuda que ha tingut el disc tot i que hem de seguir treballant per a que això no s'aturi.

Jordi – Així veig que teniu trempera per estona, com podem estar al dia de les vostres novetats i propers concerts?


Crator – A la nostra web www.crator.cat podeu estar informats de tot el que fem i al nostre facebook www.facebook.com/cratormusic podeu saber tot el que ens passa a temps real.


Jordi – Moltes gràcies per aquesta entrevista i molta sort!



1 comentario: